בשמים מהווים פריט חובה היום, ומסיבות ברורות: הם מאפשרים להפיץ ריחות נעימים, ולכן לוקחים תפקיד משמעותי בהליך ההתקשטות של האדם, או אפילו בבניית התדמית החיובית שלו. מה שרבים לא נותנים עליו את הדעת הוא שבשמים, בצורות מגוונות, מלווים את האדם עוד משחר ההיסטוריה. אז מתי הומצא למעשה הבושם הראשון? ואילו תמורות עברו הבשמים במהלך השנים?
הכול התחיל במקרא
העובדה הברורה היא שהמילה בשמים הוזכרה בתנ''ך 30 פעמים, לרוב במטרה לתאר סממנים ריחניים שהפקתם נעשתה באמצעות צמחים, צוף או שרף עצים. בתקופת הבית השני, למשל, הבושם שנחשב ליוקרתי מכולם היה האפרסמון, צמח שמקורו במזרח אפריקה ובחצי האי ערב. על פי העדויות, ריח הבשמים נחשב לכה חזק, עד שהשתמשו בהם על מנת להרחיק יתושים וחרקים שונים מן האדם, כמו גם להבעיר קטורת או לשפר את תפקוד הנשימה והעיכול. בישום הייתה מטרה נוספת של הבשמים, אך לא המרכזית.
בשמים לאורך ההיסטוריה
את הריחות המוכרים יותר של בשמים, ואלה שמזכירים, במובן מסוים, את הבשמים בהם נעשה שימוש היום, ניתן לראות גם כן בתקופות מוקדמות. בתקופה הרומית, זכו הבשמים לראשונה לשם "פרפיום", המלווה אותם בלועזית עד היום. במאה ה-17 וה-18 הפך השימוש בהם לנפוץ הרבה יותר, בעיקר בקרב אנשי המעמד העליון. האגדה מספרת, למשל, שלא ניתן היה להתקרב לחדרה של מרי אנטואנט, מלכת צרפת, עקב הריח העז שהופץ על ידי הבשמים שנמצאו בתוכו.
ומה באשר לעת הנוכחית?
כיום, בשמים מהווים מוצר צריכה בסיסי, כך שלא מפתיעה העובדה שהאדם הממוצע מחזיק במספר בקבוקים שונים, המפיצים ריחות שונים בתכלית, בארון שלו. את הבשמים ניתן לרכוש ברשתות הפארם והקוסמטיקה, אך בחלק מהמקרים גם ישירות מהחברה המייצרת או המפיצה אותם. הבשמים מגיעים בדרגות שונות של יוקרתיות, בהתאם לסוג המותג, וכאמור – בכל ריח אפשרי שניתן להעלות על הדעת.